[...] Mimo to wszystkie mleka roślinne mają różne zalety i wady. Wybór najlepszego może zależeć od tego, które czynniki środowiskowe są dla Ciebie najważniejsze oraz od zbadania dostępnych danych. Obecnie nie ma rygorystycznej naukowej metody oceny wpływu mleka roślinnego na środowisko. Mimo to najlepiej unikać mleka migdałowego i ryżowego, [...]
[...] odpowiedniki kortyzolu, ponieważ te leki niejednokrotnie są stosowane nie według wiedzy medycznej, ale na chybił trafił lub według wiedzy sprzed kilku dekad. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Habib Yaribeygi i in. The impact of stress on body function: A review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/ Wioletta Kazana 1 [...]
Jeśli zapytamy o to przeciętnego mieszkańca Polski, to zacznie opowiadać o sterydach anaboliczno-androgennych lub suplementach diety. Dlaczego? Bo niezwykle silnie zakorzenione są u nas przesądy, wierzenia, mity, ludowe przekazy. Referencje: Katarey D, Verma S. Drug-induced liver injury. Clin Med (Lond). 2016 Dec;16(Suppl 6):s104-s109. doi: [...]
[...] dieta oraz odpowiednia regeneracja. Niestety wraz z dodatnim bilansem kalorycznym, koniecznym do budowania mięśni, przybywa nam również tkanki tłuszczowej. Najnowsze badania nad postem okresowym wskazują również na to, że ma on pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy oraz regenerację neuronów. Jest to naprawdę spory plus i ogromne odkrycie, [...]
Gdy słyszymy hasło przerywany post, przychodzi nam do głowy znany system żywieniowy intermittent fasting. Dziś przybliżymy Wam mini-fasting - to nowy rodzaj przerywanego postu, który ma pozwolić na dość bezbolesną redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej poprawie kondycji. Jak przeprowadzić protokół mini-fasting? W pierwszym dniu ogranicz [...]
[...] prawdy. Jakie jest najlepsze podejście dietetyczne, by żyć jak najdłużej przy zachowaniu zdrowia? Chociaż trudno jest bezpośrednio zmierzyć wpływ diety na długowieczność, badania sugerują, że to, co jesz, ma znaczenie. Na przykład "zapalenie" oznacza, że starzenie się jest spowodowane przewlekłym stanem zapalnym. Dziś wiemy, że to, co jemy, [...]
[...] ma korzystny wpływ np. na ryzyko sercowo-naczyniowe. Jednak ta granica jest znikoma, a za niewielkimi korzyściami mogą iść poważne skutki uboczne dla całego organizmu. Celem badania Romeo J. i wsp. było określenie wpływu umiarkowanego spożycia piwa na funkcję odpornościową zdrowych osób dorosłych, z uwzględnieniem różnic między płciami. Po [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] WPH (hydrolizatem) jest najprostszym sposobem na poprawę funkcjonowania ustroju. Tworzy to dogodne warunki do pozbywania się tłuszczu i kontroli glikemii. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Kirk M. Habegger i in. The metabolic actions of glucagon revisited https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3563428/ Damien P. Belobrajdic [...]
Chyba nie ma osoby, której nie przytrafiłaby się jakaś kontuzja czy poważniejszy wypadek. Czasami jest to czynnik losowy, czasami brak rozsądku czy ego, które sprawiło, że próbowaliśmy wziąć ciężar, na który nie były przygotowane nasze mięśnie, więzadła czy stawy. Jedynie komu musisz coś udowadniać, to Ty sam Często po takich urazach, gdy już [...]
[...] Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z promowania diet niskowęglowodanowych, nagle twierdziły, iż węglowodany nie są szkodliwe. Najsmutniejsze, iż te i inne badania Jeffa S. Volka, są beztrosko powielane w Internecie i nikt nie zauważył, że to podstęp. Być może diety LC mają potencjał odwracający zespół metaboliczny, ale potrzeba [...]
[...] od treningów, głowa potrafi nam płatać różne figle i nawet wydawać się nam będzie, że nasze ciało się zmienia, a nasz wygląd mocno się pogarsza. Dlatego mając na uwadze powyższe badania, powinno nam przyjść nieco łatwiej odpoczywać i nie stresować się tym, że będziemy mieć spadki. Źródło: J Strength Cond Res. 2017 kwietnia; 31 (4): 869-81.
[...] znacznej otyłości (zwłaszcza) brzusznej stale utrzymującego się zmęczenia wysokiego ciśnienia krwi wysokiego poziomu cholesterolu, zwłaszcza przy niskim poziomie cholesterolu HDL wysokiego poziomu trójglicerydów W przypadku występowania takich symptomów warto skonsultować sprawę z lekarzem, który być może zleci wykonanie właściwego badania krwi.
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
[...] efektów. Tylko proszę mi powiedzieć, co dla osoby o masie 70 kg zmienia dodatkowa porcja 25 g białka? Brawo, podaż białka wzrosła z 1,6 do 1,7 g na kg masy ciała na końcu badania. Aby cytowany protokół suplementacji miał sens, powinno się zwiększyć ilość protein np. do 2-2,2 g, w drugiej obniżyć, a w trzeciej podawać np. 2,8-3 g białka na kg [...]
[...] żywieniowego, niż ma to miejsce w najbardziej popularnych sportach, co podsumował w 2019 roku międzynarodowy zespół zajmujący się żywieniem sportowców (ISSN). Przyszłe badania nad ultramaratonami Jednym z kluczowych kierunków badań nad sportowcami trenującymi pod ultramaratony jest optymalizacja poziomu energii w czasie całego wyścigu przy [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
[...] jest spadek siły. Im dłuższa i bardziej restrykcyjna dieta, tym gorsze jest samopoczucie, mniejsza siła i wydolność. Udowadniano to niezliczoną ilość razy w różnorakich badaniach, np. dotyczących zawodniczek fitness. Bardzo rzadko zdarza się przypadek osoby budującej siłę przy deficycie kalorycznym. Tak się dzieje u osób niewytrenowanych, [...]
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]